Wednesday, August 5, 2009

Kur’an o mozgu






Allah (swt) je u Kur’anu, govoreći o jednom od zlih nevjernika koji je poslaniku Muhammedu (saws) zabranio obavljanje namaza kod Kabe, rekao:

Ne valja to! Ako se ne okani, dohvatićemo ga za kiku*, kiku lažnu i grješnu.
(Prevod značenja Kur’ana 96:15-16)


Zašto je Kur’an opisao prednji dio glave kao nešto što laže i čini grijeh. Zašto je Kur’an rekao da ta osoba laže i čini grijeh? Postoji li veza predneg dijela glave sa laganjaem i griješenjem?

Ako pogledamo lobanju s prednje strane glave, vidjet ćemo prednji dio mozga. Šta nam fiziologija kaže o funkciji ovog dijela? Knjiga pod naslovom “Osnove Anatomije i Fiziologije” o ovom dijelu mozga kaže: “Motivacija kao i predviđanje i planiranje pokreta se odvija u donjem dijelu prednje lobanje tzv. prednji mozak (slika 9.1). Ovo je region moždane opne koji obavlja funkciju asociranja…Vezano za njegovu povezanost sa motivacijom, ovaj prednji dio se također smatra funkcionalnim centrom za agresiju…”

Dakle, ovaj dio mozga je odgovoran za planiranje, motivaciju i iniciranje dobrog i lošog ponašanja, te je odgovoran za izgovanje laži i pričanje istine. Uzimajuci ovo u obzir, sasvim je prikladno opisati prednji dio glave kao dio koji laže ili čini grijeh ukoliko osoba laže i griješi, kao što je Kur’an rekao: “…kiku*, kiku lažnu i grješnu…”. Prema profesoru Keith Moore-u, naučnici su do ovog otkrića o funkciji prednjeg dijela mozga došli u posljenjih 60 godina.

No comments:

Post a Comment